torsdag 20 december 2012

Sötost från Åkerbränna

SÖTOST FRÅN ÅKERBRÄNNA

10 liter mjölk
3 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe
3 ägg
2 dl grädde
1½ dl strösocker

Ta undan 1 liter av mjölken, blanda den med mjöl och ostlöpe till en redning. Häll resten av mjölken i en stor kastrull, helst med tjock botten. Värm mjölken till  40 grader under omrörning och rör mjölken (här hälls nog mjölken med vetejöl och löpe i) tills mjölken ystat sej. Sluta genast att röra och ställ kastrullen vid sidan om spisen. Låt den stå tills ostmassan dragit sej från kanten och lämnat vassla i mellanrummet, ( tar ca 30 minuter eller mer) ta gärna bort 1 liter vassla. Då kokar osten ihop sej fortare. Rör sönder ostmassan, men glöm inte att göra ett krysskors i massan. ( man gör krysskorset innan man bryter massan för att de om det ystat (löpt) klart. Nu ska massan småkoka under ständig omrörning utan att den bränns vid botten, för att få rätt konsistens ska osten koka i 4-5 timmar. Rör med träsked hela tiden.
Ta kastrullen från spisen när osten är klar.
Vispa ihop äggulor, grädde och socker och häll i den heta blandningen och rör om.
Åt och må gott.

Nedtecknat den 1 juli 1936 av Olga Eriksson, född Walldén i Åkerbränna. Det inom paranteserna har jag lagt till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar